A paradicsom Dél- és Közép-Amerika őshonos növénye. Vannak olyan helyek, ahol még ma is gyomnövénynek tartják.  A legtöbb nyelvben a spanyol hódítók által használt tomate nevet vették át, ami valójában rövidítés. Az eredeti azték szó xitomatl. Hazánkban már 1651-ben említést tettek róla, persze ekkor még dísznövényként ismerték.


A paradicsom rendkívül egészséges étel, az alábbiakban Dr. Kósnai Judit összeállítása található:


180 gramm paradicsom tartalma / 38 kalória 
Mint látjuk, sok C- és A-vitamint, számos más értékes növényi anyagot tartalmaz a paradicsom. A karotinfélék, főként a béta-karotin semlegesítik a szervezetben lévő veszélyes szabadgyököket. Mai életmódunk negatív hatásának leküzdéséhez nélkülözhetetlen, hogy elegendő növényi rostot fogyasszunk. Nos, ez is ott rejtőzik a zöldségként fogyasztott gyümölcsben. A rostok szabályozzák a vér koleszterin- és cukorszintjét, fontosak a vastagbél-rák megelőzésében. 

A króm is segíti a vér megfelelő cukorszintjét fenntartani. Ebben a szép piros, leveses táplálékban még K-vitamin is bőségesen rendelkezésünkre áll, hogy a csontok egészségét megőrizhessük. 

Jó hír a migrénnel küszködőknek, hogy a riboflavin, ami természetesen szintén jelen van a paradicsomban, csökkenti ennek a kínzó jelenségnek a gyakoriságát. Mivel a paradicsom potassziumban, niacinban, B6-vitaminban és folátokban is gazdag, bátran állíthatjuk, hogy egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul nem is a legdrágább. A niacinnal biztonságosan lehet a rossz koleszterinszintet csökkenteni, a potassziumban gazdag étkezéssel a magas vérnyomást csökkenthetjük. A B6 és a folát a szervezet számára veszélyes anyagokat közömbösítenek. Ez a fekete bárány a homocisztein, ami károsítja az erek falát, és ez sztrókhoz, szívinfarktushoz vezethet. Az élelmiszereket vizsgáló tudományos kutatások egyik kedvelt témája már évek óta a paradicsomban található likopen volt. Ez a karotinféle nagyon jó antioxidáns, így a rákmegelőzés egyik fegyvere lehet. Mint minden antioxidáns, ez is védi a sejteket a károsodástól. Ezen kívül a szívbetegségek megelőzésében is jelentős szerepet kap. Jelentős az a tény is, hogy nem állatkísérleteken, hanem embereken bizonyította a tudomány, hogy számos rákfajta ellen biztosít védelmet a paradicsomban található likopen. A vastag- és végbél-, prosztata-, mell-, tüdő, hasnyálmirigyrák ezek közé tartozik. Bár Magyarországon még szakemberek szájából is lehet hallani, hogy nincs különbség az organikus és a nem organikus élelmiszerek között, külföldi kísérletek azt bizonyítják, hogy az organikus paradicsom háromszor annyi karotint, likopent tartalmaz, mint a nem organikus. 


Tanács 

Ajánlatos a paradicsomot jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olíva olajjal, avokádóval fogyasztani, ugyanis a karotinfélék zsírban oldódnak. 

Azoknak az embereknek a vérében, akiknél a rákmegelőző állapotként számon tartott polipfajtát felfedezték, 35%-kal alacsonyabb volt a likopen szint. Ugyanígy a béta-karotin szintje is, 25,5%-kal. Azt pedig állatkísérletek bizonyították, hogy a likopenben gazdag étkezés csökkenti a prosztatarák előfordulásának kockázatát. Ez a tudósok szerint nem egyszerűen a likopennek köszönhető, hanem a paradicsomban található számos értékes növényi anyagnak, és ezek együttes hatásának. Több kutató kiemeli, hogy a paradicsom esete is bizonyítja, a legjobb védekezés a betegségek ellen az egészséges táplálékok fogyasztásában, és nem egy-egy táplálékkiegészítő szedésében rejlik. Izraelben folytatott kutatás szerint a likopen aktivizálja a rák megelőzésében fontos enzimeket. 


Tipp

A paradicsom és a brokkoli, a paradicsom és a zöldtea együtt fogyasztva nagyon hatékony harcosok a prosztatarák ellen. 


Ajánlott napi adag

Egy 55 éves férfinak naponta egy és fél csészényi (egy csésze 2,5 dl-es) nyers brokkolit és két és fél csészényi friss paradicsomot, egy csésze paradicsomlevet kellene elfogyasztani, hogy a már említett rákmegelőző hatást elérhesse. Mint említettük, ez sokkal jobb módszer, mint likopent táplálékkiegészítőként szedni. A paradicsomot olíva olajjal érdemes fogyasztani, mert az olaj megkönnyíti a likopin felszívódását.


Érdekesség

Az is új felfedezés, hogy az összevágott és felmelegített paradicsom eredményesebb rákharcos. Így van ez a brokkolival is. A brokkolit viszont csak öt percig szabad párolni vagy gőzölni. Először szeleteljük fel a brokkolit, és hagyjuk öt percig állni, azután pároljuk. Így érjük el a legjobb hatást. 


Hogyan fogyasszuk? 

A reggeli tojásrántotta kiváló kiegészítője lehet egy felszeletelt és melegítés közben enyhén megszottyasztott paradicsom. A szokásos paradicsomlevesünkbe betétként párolt brokkolit tegyünk. Az olaszos tészták, és a gazpacho elengedhetetlen alapanyaga a paradicsom. A mediterrán konyháról már kiderült, hogy nagyon egészséges. A paradicsom ivólé lehűtve, zellerzölddel vagy chiliporral nagyon finom. A paradicsom a fentiek alapján nagyon értékes táplálék, fogyaszthatjuk ivóléként, nyersen, különféle mártásokat készíthetünk belőle, és ne feledkezzünk meg a finom magyaros paradicsomlevesről és a töltött paprikáról sem! Nyersen a vitaminok gazdagsága, főzve a likopen hatása érvényesül a legjobban. 


Végezetül egy kis tudomány

Kísérleti eredmények igazolják, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek és az öregedés folyamatát is gyorsítják (Richards et al., 1991). A növények a napfény és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek és ezáltal preventív hatással rendelkeznek különböző daganatos, immun, szív és érrendszeri megbetegedést illetően (Woodside et al., 1999). Számos epidemiológiai és laborvizsgálat rámutatott arra, hogy a paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata (Nguyen et al., 1999). Ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmával van összefüggésben. 

A karotinoidok a tetraterpének családjába tartoznak és több, mint 600 féle változatuk ismert. Szintézisükre növények, gombák és baktériumok képesek, az állati és emberi szervezetben nem termelődnek. Az egyik legjelentősebb karotinoid a likopin. A likopin egy természetes pigment, ami a paradicsombogyót pirosra festi. A likopin antioxidáns tulajdonsága abban rejlik, hogy befogja a szinglet oxigént és a szabad gyököket, amik a sejtek lipidjeit, fehérjéit és DNS-ét károsítva krónikus megbetegedéseket okoznak (Tapieroet al., 2004). A likopin képes a sejtek közötti kommunikáció indukálására és a sejtnövekedés szabályozására is. E tulajdonságai révén tumorsejtek növekedésének gátlásában is feltehetően közreműködik (Bertram et al., 1991; Trosko et al., 2001). A likopin előnyös élettani hatását 11 db konjugált kettős kötést tartalmazó molekula szerkezetének köszönheti. Nyers paradicsomban a likopin transz izomer formájában van jelen, de kémiai reakció, fény- vagy hőenergia hatására izomerizáció megy végbe. A feldolgozott paradicsomtermékekben ezért az instabilabb cisz izomer található (Tonucci et al., 1995), ami az emberi szervezet számára jobban hasznosítható forma. A likopin szintézise genetikailag szabályozott, fitoénből keletkezik négy deszaturációs reakciót követően (Harker et al., 1998). A paradicsom likopin tartalmát azonban nemcsak a fajta, hanem a termesztési mód és a termesztési körülmények is befolyásolják. Likopin képződése szempontjából optimális hőmérsékleti tartomány 12-21°C. 30°C felett a likopin termelése gátlódik, amit a bogyón megjelenő narancsszínű foltok is jeleznek (Tomes, 1963). -a narancsos elszíneződést a β-karotin okozza, ugyanis bioszintézise csak 38°C felett áll le- Magyarországon termesztett paradicsomfajták átlagos likopin tartalma 3,9-17,1 mg/100g között alakul (Helyes et al., 2002). Lugasi és munkatársai (2003) feldolgozott paradicsomtermékekben, mint pl. ketchup (6,1-23 mg/100g) vagy paradicsomsűrítmény (32-94 mg/100g) jóval magasabb likopin koncentrációt mértek. Ennek hátterében az áll, hogy a nyers paradicsomban a hidrofób tulajdonságú likopin a sejtek membránjához ill. lipoprotein vegyületekhez kapcsolódik. A feldolgozás során a sejtfalak lebomlanak és csökken a kötőerő a szövetmátrix és a likopin között, ami a likopin jobb hasznosulásához vezet (Shi et al., 2000). 

A paradicsom gyümölcse nemcsak likopinban, hanem polifenolokban is rendkívül gazdag, amelyek a vizes fázis antioxidáns kapacitásának legnagyobb részét teszik ki. A bogyóban hőstressz hatására fenolos vegyületek pl. flavonoidok, fenil-propanoidok termelődnek. 25°C-os hőmérséklethez képest 35°C-on megkétszereződik a polifenolok mennyisége, ami a növény akklimatizációs reakciójának tekinthető (Rivero et al., 2001). A likopinhoz hasonlóan a polifenolok is rendelkeznek szabadgyök-befogó képességgel, nemegyszer a C-vitamin hatását is felülmúlják. George (2004) mérései alapján jelentős eltérések lehetnek a különböző paradicsomfajták polifenol (10,4-40 mg/100g) és C-vitamin (8,5-56 mg/100g) tartalma között. A paradicsom feldolgozása során megváltozik kémiai összetétele, minősége. Drasztikus hőkezelés hatására barnulási folyamat mehet végbe, melynek hátterében enzimatikus és nem-enzimatikus folyamatok állhatnak. Utóbbi csoportba tartozik a Maillard-reakció, melynek intermedier terméke az 5-hidroximetil-2-furfurol (HMF). A HMF-nek kedvezőtlen élettani hatása van az emberi szervezetben, ezért a cél, hogy a paradicsomtermékek előállítása során minél kevesebb káros HMF képződjön. Cámara (2003) szerint feldolgozott paradicsom likopin és HMF mennyisége között egyenes arányosság áll fenn. Minél nagyobb a termék likopin tartalma, annál nagyobb a HMF tartalma is.